Hoe de Spaanse grenspolitie twee Nederlanders onterecht vasthield (2024)

Twee Marokkaanse Nederlanders zijn bijna drie weken vastgehouden in de Spaanse enclave Melilla. De twee vrienden, Youssef Talhaoui (35) en Oussama (39), die niet met achternaam in de krant wil, waren met een leaseauto onderweg naar Marokko om vakantie te vieren met hun families. Maar bij de douane hield de Guardia Civil, de Spaanse militaire politie, ze aan op verdenking van autodiefstal.

Het leasebedrijf, Axus Nederland, dat was gealarmeerd door de Spaanse autoriteiten, deed onder druk van die autoriteiten aangifte tegen de mannen, vertelt de Axus-woordvoerder, maar trok de aangifte onmiddellijk weer in toen bleek dat de huurpapieren in orde waren.

Voor Oussama en Youssef Talhaoui was dat al te laat. Oussama: „We werden gelijk zonder verhoor in de boeien geslagen, telefoons en paspoorten werden afgepakt en we werden vastgemaakt aan een stoel.” De volgende dag werden ze overgebracht naar een andere cel. „Het was een cel waar je je hond niet eens in achterlaat. Het leek net een film: je kon geen water vragen, geen wc, geen intercom, dus als je iets wilde moest je keihard schreeuwen”, zucht Oussama met een brok in zijn keel. „Ik ben nog nooit in aanraking geweest met justitie. Ik werk zelf bij de overheid.”

De afgelopen drie weken waren een hel en ik ben op z’n zachtst gezegd boos op de Spaanse autoriteiten

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim bezochten de mannen maandag in Melilla. „Het is ongelofelijk dat zoiets gebeurt in een democratisch land”, vertelt Marcouch telefonisch aan NRC. „Je kunt niet anders concluderen dan dat ze op basis van hun etniciteit eruit zijn gepikt en zonder feiten en omstandigheden als verdachten zijn aangemerkt.” Marcouch heeft onder meer vragen gesteld aan de Spaanse autoriteiten.

„We trekken dit echt niet meer”, vertelt Oussama geëmotioneerd aan de telefoon vanuit Melilla, een dag voordat de mannen hun paspoort zouden terugkrijgen. De mannen zijn met de auto naar Marokko gereisd, de vrouw van en kinderen gingen met het vliegtuig. De vrienden beschikken over de juiste papieren om met de leaseauto van Axus Nederland Marokko in te rijden, maar de Spaanse autoriteiten vermoedden vervalsing van de documenten en belden het leasebedrijf. „Als jullie nu geen aangifte doen, zijn jullie de auto voorgoed kwijt”, zou de Spaanse politie – volgens het politierapport dat NRC heeft ingezien – tegen het bedrijf hebben gezegd.

Volgens het leasebedrijf Axus Nederland leverden de Spaanse autoriteiten onvolledige documenten. „Het formulier met de machtiging was niet compleet en de apostille [stempel van de rechtbank dat de handtekening klopt] ontbrak. Na overleg met de bedrijfsrecherche en druk van de Spanjaarden hebben we aangifte gedaan”, vertelt woordvoerder Lonneke van der Horst. „Maar toen we zagen dat de papieren wel klopten, hebben we de aangifte direct ingetrokken.”

Paspoorten

De dag nadat de aangifte werd ingetrokken mochten de twee mannen hun cel verlaten. De mannen zaten in totaal twee dagen in de cel, maar het zou drie weken duren voordat ze hun paspoorten van de politie terugkregen.

Oussama en Talhaoui kwamen terecht in een door de leasemaatschappij betaald hotel. Twee dagen na vrijlating uit de cel ontvingen ze een Nederlands politierapport met bewijs dat de aangifte was ingetrokken, omdat deze berustte op een fout. „Toen we het Nederlandse politierapport overhandigden, werd deze niet geaccepteerd omdat het niet in het Spaans was”, legt Oussama uit. „We hebben het rapport toen laten vertalen. Dat was ook niet goed. Elk papiertje willen ze vertaald hebben en voorzien van een stempel van de Nederlandse rechtbank. En voor elke stap ben je weer twee dagen kwijt.”

Je kunt niet anders concluderen dan dat ze op basis van hun etniciteit eruit zijn gepikt en als verdachten zijn aangemerkt

Burgemeester Marcouch: „Fouten kunnen gebeuren, maar dat je mensen drie weken onterecht vasthoudt, is ongekend. Het riekt aan alle kanten naar slecht bestuur en niet goed functionerende instituties.” Volgens Marcouch zitten Oussama en Talhaoui er helemaal doorheen. „Deze heren hebben gezinnen, een baan. Dit verwoest levens. En dit alles vanwege een misverstand om een auto.”

„Zodra ik in Brussel ben, ga ik de ombudsman vragen hiernaar te kijken. Want dit kan niet”, zegt PvdA-Europarlementariër Chahim. „De procedure is niet transparant. Als je iemand vastzet, dan hoor je die te verhoren. Ze hebben recht op een tolk, fatsoenlijke basisvoorzieningen zoals water en een schone wc”, somt Chahim op.

Chahim zegt te snappen dat de Spaanse politie ook te maken heeft met mensen die zich wel schuldig maken aan strafbare feiten. „Maar dat betekent niet dat je de regels aan je laars moet lappen en onschuldige Europese staatsburgers weken laat wachten op vrijlating door bureaucratische spelletjes.”

Zowel Chahim als Marcouch zeggen vaker jonge mannen in Melilla te hebben moeten bijstaan na onrechtmatige arrestaties. Chahim: „Melilla is een autonome regio die niet voldoet aan de fundamentele mensenrechten, waar elke Europese lidstaat zich aan moet houden. En daarom moet dit onderzocht worden in Brussel, net zoals we zouden doen bij een land als Hongarije.”

Na het bezoek van burgemeester Marcouch en Europarlementariër Chahim kwam er langzaam beweging bij de rechtbank in Melilla. De papieren voor vrijlating kwamen bij de rechter die de documenten van een stempel moest voorzien. Oussama en Youssef Talhaoui hebben er wanhopig op gewacht. „Mijn vrouw bevalt volgende maand. Ik wil gewoon naar huis, naar mijn familie. Iedereen is er ziek van”, zegt Oussama aan de telefoon. „De afgelopen drie weken waren een hel en ik ben op z’n zachtst gezegd boos op de Spaanse autoriteiten”, zegt Talhaoui: „Dit kunnen ze niet maken.”

De rechtbank in Melilla wilde geen vragen beantwoorden van NRC.

Een versie vandit artikelverscheen ook inde krantvan 9 augustus 2024.

Hoe de Spaanse grenspolitie twee Nederlanders onterecht vasthield (2024)
Top Articles
HP Enterprise - 873012-B21 - Enterprise - Festplatte - 1.2 TB - Hot-Swap - 2.5" • EUR 199,99
Sarajevo: Festivalska groznica mami turiste
Bad Moms 123Movies
Kokomoscanner
Home Store On Summer
Sarah Coughlan Boobs
Weather Underground Merritt Island
Best NBA 2K23 Builds for Every Position
Angelaalvarez Leak
Sirius Mlb Baseball
Timeless - Complete Series Rewatch! / BLOGS | SCIFITVSHOWS
Sphynx Cats For Adoption In Ohio
Craigslist Cars And Trucks For Sale Private Owners
Herman Kinn Funeral Home Obituaries
Courierpress Obit
6023445010
Do people over 65 pay federal income tax?
Leaks Mikayla Campinos
Stone Eater Bike Park
Weather Radar Los Angeles Noaa
Pritzker Sdn 2023
First Lady Nails Patchogue
Zen Leaf New Kensington Menu
Lima Crime Stoppers
Anvil In Shattrath
Walmart Phone Number Auto Center
Closest Dollar Tree Store To My Location
Pella Culver's Flavor Of The Day
Contoured Fowl Feather Wow
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Oasis Buds Slime Rancher
Here's everything Apple just announced: iPhone 16, iPhone 16 Pro, Apple Watch Series 10, AirPods 4 and more
Paul Mauro Bio
Pipa Mountain Hot Pot渝味晓宇重庆老火锅 Menu
Craigslist Pinellas County Rentals
Iconnect Seton
Journal articles: 'State of New York and the Military Society of the War of 1812' – Grafiati
Ticket To Paradise Showtimes Near Laemmle Newhall
Con Edison Outage Map Staten Island
The Untold Truth Of 'Counting Cars' Star - Danny Koker
Alineaciones De Rcd Espanyol Contra Celta De Vigo
Alles, was ihr über Saison 03 von Call of Duty: Warzone 2.0 und Call of Duty: Modern Warfare II wissen müsst
Lmsyduycdmt
A1.35.3 Spanish short story: Tending the Garden
Oriley Auto Parts Hours
Section 528 Sofi Stadium
Tu Pulga Online Utah
Leader of multi-state identity fraud ring sentenced to federal prison
ᐅ Autoverhuur Rotterdam | Topaanbiedingen
Can You Change Your Breathing Style In Demonfall
Niw 一亩三分地
Sammyflood
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6563

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.